Meme Rekonstrüksiyonu

Meme Rekonstrüksiyonu

Mastektomi sonrasında hastanın memesinin normal şekline, görünümüne, boyutuna ulaşabilmesi için uygulanan işleme meme rekonstrüksiyonu denmektedir. Plastik cerrahi işlemidir. Birden fazla teknik ile yapılabilmektedir. Hastanın sadece tek bir memesini kaybetmiş olması durumunda; mevcut memeye uygun bir meme yapılmaktadır. Her iki memenin de simetrik olmasına özen gösterilmektedir. İki memenin boyutu ve konumu iyi ayarlanmaktadır. Meme kaldırma, meme dikleştirme, meme büyütme gibi operasyonlara başvurulabilmektedir. Meme rekonstrüksiyonu yapıldıktan sonra meme kanseri nükseden hasta sayısı oldukça az olmaktadır. Ancak hastaların bu süreçte koruyucu bir önlem olarak onkologlar ile iletişimde kalmaları ve kalan dokunun kanser belirtisi gösterip göstermediğini yakından takip etmeleri gerekmektedir.

Meme Rekonstrüksiyonuna Başvurulma Nedenleri

Meme rekonstrüksiyonu yapılma sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın göğüs bölgesinde, kaybedilen memenin yarattığı bir dengesizlik olmaktadır. Bu dengesizliğin giderilmesi için meme rekonstrüksiyonuna başvurulmaktadır.
  • Hasta eski memelerini ve vücudunu geri istiyor ise, kıyafet ve iç çamaşırı seçiminde zorluk yaşamak istemiyor ise, sütyeninin içine protez koymaktan yorulmuş ise; meme rekonstrüksiyonu yapılmaktadır.
  • Mastektomi geçirmiş ya da mastektomi planlıyor ise; hastaya meme rekonstrüksiyonu yapılmaktadır.
  • Kanser tedavisini tamamladıktan sonra artık eski tıbbi koşullara sahip olmayan hastalar için meme rekonstrüksiyonu yapılmaktadır.

Meme Rekonstrüksiyonu Danışma Süreci

Meme rekonstrüksiyonu öncesinde en önemli aşama; kanserin tedavi edilmesi olmaktadır. Genellikle hastalar mastektomiden önce gelmekte ve sonradan edindikleri bütün seçenekleri görmektedirler. Hazırlık aşamasında doktorun uygulanan kanser tedavisi yöntemini bilmesi gerekmektedir. Tedaviye göre rekonstrüksiyon tedavisinde de değişiklikler olabilmektedir. Detaylı inceleme sonrasında bir çizelge oluşturulmaktadır ve ideal teknik hasta ile değerlendirilmektedir.

Meme Rekonstrüksiyonu Yapımı

Mastektomi sırasında veya sonrasında, meme dolgusunun oluşturulması için yapılan bir rekonstrüksiyon çalışmasıdır. İmplant temellidir. Cerrahi süreç iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle meme alanına meme dokusunun genişletilmesi için implant yerleştirilmektedir. Bu şekilde doku ve cildin genişletilmesi amaçlanmaktadır. Bu yüzden haftalık veya iki haftalık periyotlarda salin enjekte edilmektedir. Salin enjekte edilirken yeterli hacme ulaşıldığına karar verilir ise; cildin stabilize olması için birkaç aylık bekleme süresi başlamaktadır. Bir sonraki aşamada ise; doku genişleticisi çıkartılmaktadır ve silikon ya da salin implant yerleştirilmektedir. İşlem sırasında hastanın yara izlerinin en aza indirilebilmesi için mastektomi ile aynı kesi yeri kullanımı tercih edilmektedir.

Meme rekonstrüksiyonunun ikinci türü olarak isimlendirilen doğal ya da flep rekonstrüksiyonu; hastanın hastanede 2-7 gün süre ile kalmasını gerektirmektedir. Hastaya çoğunlukla akademik tıp merkezlerinde daha kapsamlı bir tedavi uygulanmaktadır. Hastanın kendi dokusu kullanılarak göğüs oluşturulmaktadır. Bunun için karın dokusu ve sırttan alınan kas dokusu kullanılmaktadır. Genel anestezi etkisi altında uygulanan bir tedavidir. Ancak sedasyon ya da lokal anestezi ile de uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Meme Rekonstrüksiyonu Sonrası İyileşme Dönemi

Ameliyattan sonraki ilk hafta boyunca hastanın doktorun göğüslerine sardığı sargıyı çıkartmaması gerekmektedir. Bu süreçte cerrahi sütyen kullanmalıdırlar. Aynı zamanda kollarını omuzlarından daha yukarı kaldırmayacak şekilde kullanmaları tavsiye edilmektedir. Hastanın cerrahi sürecine bağlı olarak doktor her hastaya özel talimat verebilmektedir. Bu süreçte enfeksiyon riski oluşmaması için oral ilaçlar ve takip randevuları verilmektedir.

Memenin yeniden yapılandırılması, hasta için duygusal açıdan da zorlayıcı olabilmektedir. Bu süreçte hastanın durumu kabullenmemesi gibi problemler yaşanabilmektedir. Ancak kanser veya başka bir sebepten dolayı memesini kaybeden hasta; meme rekonstrüksiyonu sonrasında fiziksel ve duygusal açıdan bir tatmin hissetmektedir. Hastaya uygun yeni bir meme oluşturulması; hastanın özgüveninin yerine gelmesini, yaşam kalitesinin iyileşmesini, kendine özgü imajını yeniden yakalayabilmesini sağlamaktadır.

Bu site Estetik Cerrahi Ameliyatları ve Uygulamaları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler asla bir hekimle görüşmenin, konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriğinde anlatılan tüm cerrahi işlemler bilgi, yorum ve görüntüler, kişileri bilgilendirme amaçlı olup; reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Bu site telif hakları yasalarınca korunmaktadır. İçeriğin habersiz kopyalanması, dağıtımı, değiştirilmesi yasal süreçleri başlatacaktır. Telif ihlalini gerçekleştirenler yasal yükümlülükleri kabul etmiş sayılırlar. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılması nedeniyle doğabilecek tıbbi veya yasal problemlerden dolayı site sahibi ve yapımcıları sorumlu tutulamaz.

© Op.Dr.Ergin YÜCEL. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

© Op.Dr.Ergin YÜCEL. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
Sohbeti başlat